Gartnerutdanning på Natur vgs er rettet mot Bygartnerprofilen som omfatter planteproduksjon og etablering og stell av grøntanlegg med pryd- og spiselige vekster. Produksjonsdelen vår er vinklet mot småskalaproduksjon av spiselige vekster og prydvekster på friland og veksthus. Du lærer å forstå de grunnleggende prinsippene som styrer en plantes ve og vel. Du blir kjent med ulike aktører innen gartnerbransjen gjennom øvelser og utplasseringspraksis i Oslo og omegn og danner oversikt over mangfold i bransjen. Mye av utdannelsen er praktisk arbeid og utferder, men det blir også en del teori spesielt på vinterhalvåret.
Etter Vg2 er det to år i lære for å få fagbrev som gartner.
Dette er noe av det du lærer og opplever i løpet av skoleåret på Vg2:
- grunnbegreper i botanikk og plantefysiologi
- plantekjennskap
- plantevern, ugras og skadegjørere
- planteformering (grønnsakshage og sommerblomster)
- stell av grøntanlegg
- HMS i gartneryrket
- enkel regnskapsføring
- tilknytning til bransjen gjennom utplasseringspraksis hos gartnerbedrifter
Lenke til gjeldende læreplan: Vg2 landbruk og gartnernæring
For deg som har studiekompetanse fra før, er det skole tre dager per uke; onsdag, torsdag og fredag. På mandag og tirsdag ligger det kun fellesfag på timeplanen.
Høst og vår er det utplassering i bedrift i fulle uker (5 dager per uke), samt øvelser på vinteren.
For å bli tatt inn på Vg2 Landbruk og gartnernæring må søkeren normalt ha bestått Vg1 Naturbruk eller tilsvarende. Voksne søkere som ikke har bestått Vg1 Naturbruk må realkompetansevurderes før inntak på Vg2. Mer om realkompetansevurdering finner du HER